Wine bar & Restaurant Hrastovina
Your Cart 0 items

Za vas piše Marko Marjanović

GDE KUPOVATI VINO?

Kada kupujete vino gde to najčešće radite i zašto baš tamo? Da li se vodite cenom, ličnim iskustvom ili nečijom preporukom? Da li vam mnogo potrošenog novca garantuje pravi izbor? Da li je uopšte moguće pronaći vrhunski tretman? Dovoljno dobru ponudu, a da pri tom uštedite novac za druga zadovoljstva? Koje su prednosti i mane različitih trgovačkih organizacija kod kupovine vina i gde kao kupci najviše dobijamo za svoj novac?

Samostalne trgovinske radnje (STR) koje se nalaze u našem neposrednom okruženju nisu baš idealno mesto za kupovinu vina. 

Po mom mišljenju njihova jedina prednost je ta što nam se svima nalaze pred nosem. Gotovo je nemoguće, da ovakav tip radnji ima ozbiljan izbor vina i praksu da se o njemu stara na adekvatan način. Ukoliko negde zaista postoje – čast izuzecima! 

U ovakvim prodavnicama ponuda je vrlo dosadna. Identična od Subotice do Vranja. Najčešće su u prilici da prodaju vina u sezoni slava i velikih verskih praznika. Tada je ponuda obično podređena toj svrsi. Tu uglavnom možete pronaći vina masovne proizvodnje. Čak i da imaju neka ozbiljnija vina u ponudi, uglavnom su neadekvatno smeštena i dugo stoje. Trebalo bi postaviti pitanje u kakvoj su kondiciji, s obzirom da se prodaja uglavnom bazira na vinima najnižeg cenovnog ranga. 

Dakle, moje definitvno mišljenje je, da je kupovina vina u radnjama iz komšiluka opravdana jedino ako imate iznenadne goste.

Sasvim korektna mesta za kupovinu vina su lokalni supermarketi ili objekti velikih trgovinskih sistema kojih je širom Srbije sve više. Za nas odlična prilika da se prepustimo bogatijem izboru ali i brojnim akcijama i popustima. Dobre strane marketa su uglavnom sigurna snabdevenost i solidan izbor vina. Ponudom pokrivaju uglavnom sve: domaća i strana, skuplja i jeftinijia, uglavnom adekvatno smeštena i čuvana vina. Takodje, često možete da ”naletite” na promociju nekog brenda. U tom slučaju, iskoristite priliku i konsultujte se sa komercijalistom ili promoterom o njihovoj proizvodnji i vinima koje nude.

Osnovna mana supermarketa je taskoro nemoguće ”uloviti” nekoga od zaposlenih koji bi mogao da vam kaže nešto više o vinskoj ponudi.

U ovoj kupovini dobro prolaze oni koji znaju šta traže. Ako nemate previše iskustva najčešće ćete biti prepušteni sebi. Ruku na srce, to se može donekle nadoknaditi. Kako? Korišćenjem informacija koje su u današnje vreme svuda oko nas! Ali složićete se! Neposredno prenošenje iskustva i živa reč neće još dugo imati adekvatnu zamenu, posebno kad je vino u pitanju. 

Diskonti pića značajno variraju u ponudi i kvalitetu usluge u zavisnosti od ozbiljnosti poslovanja. Neki imaju skromnu i jednostavnu ponudu. Sa druge strane, postoje vrlo dobri diskonti sa odličnom ponudom vina. Vrhunskog žestokog pića i sa osobljem koje je edukovano podjednako dobro kao što su zaposleni u vinotekama ili restoranima. Ukoliko poznajete ovako dobar diskont – pođite tamo jer je njihova prednost – niža cena u odnosu na druge specijalizovane radnje. Ako je diskont dobar, za svaku je preporuku!

Vinoteke su definitivno najbolja mesta za kupovinu vina u kojima je sve podređeno dobroj i kvalitetnoj kupovini. Suština dobre kupovine vina leži u potrebi vinoljubaca da kroz raznovrsan izbor nadograđuje i edukuje vinsko iskustvo svakom pojedinačnom kupovinom. Radnja koja svojom organizacijom obezbedi takav pristup zavređuje pažnju i svakako im treba pružiti priliku.

Posvećenot, stručnost, saveti! Asistencija pri odabiru vina i obzir prema Vašem budžetu gotovo sigurno će rezultirati poverenjem između Vas i Vašeg trgovca vinom. To je svakako nepohodno da bi u njemu uživali na pravi način.

Vlada mišljenje da je kupovina u vinotekama nužno skuplja nego u marketima ili diskontima pića, što uglavnom nije tačno. U vinotekama računajte na ponudu od osnovne linije kvaliteta,  nižeg cenovnog ranga pa do premijum vina iz celog sveta. Na policama su često jasno i pregledno odvojena vina po regijama, sortama ili stilovima, nekada i po cenovnom rangu. 

U vinotekama se posebno vodi računa na koji način se čuvaju, skladište i arhiviraju vina. Trebalo bi da računate na to da ćete uvek dobiti adekvatno temperirano vino u odličnoj kondiciji. Najveća prednost vinoteka u odnosu na druge radnje su stručni prodavci! Od njih dobijate adekvatan savet, preporuku ili mini edukaciju o sorti, regiji ili stilu vina kome ste trenutno posvećeni. U vinotekama su zaposleni somelijeri i edukovani trgovci koji su uložili veliki trud kako bi stekli neophodna znanja. To im je posao, računajte na to kao kupac. 

U vinotekama imate priliku da probate vina koja kupujete. To je dodatna pogodnost u odabiru pri kupovini.

Sve je više Vinoteka u našoj zemlji. Uglavnom izgledaju svetski u svakom smislu i imaju ozbiljan pristup poslovanju.

Jedna od njih je upravo u Vašem komšiluku. Ili ako niste  Zvezdarac, prošetajte se bulevarom do broja 248. Tu Vas čeka Hrastovina.

Marko Marjanović, Internacionalno sertifikovani somelijer

Podeli

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *