Wine bar & Restaurant Hrastovina
Your Cart 0 items

Za vas piše Marko Marjanović

Najbolji način da upoznate lokalna vina

Mi smo vinska zemlja. A jedan od najboljih načina da se upoznate sa lokalnom vinskom scenom jeste da posećujte domaće vinarije!  Za nekoliko sati vožnje od svih većih gradova u Srbiji nalazi se bar jedna vinska regija. Potrebno je 2 minuta  jednostavne pretrage na GOOGLE-u da bi imali kompletan plan puta sa svim neophodnim servisnim informacijama . Naše najpoznatije vinarije svojim etiketama odavno su osvojile najprestižnije nagrade i postigle vrlo visoke rezultate širom sveta. Trebalo bi da se nadju na Vašoj listi MUST SEE što pre! 

Moderne srpske vinarije uglavnom izgledaju vrlo napredno u smislu koncepcije. Gotovo svaka pored proizvodnog dela ima sjajne degustacione zone koje su nalik najlepšim restoranskim salama. Iz iskustva garantujem  domaćinsko gostoprimstvo, sjajnu degustaciju i fenomemalno proveden dan.  Zašto se ovog vikenda ne biste uputili ka Šumadiji, Fruškoj Gori, Aleksandrovačkoj Župi? Paliću, Pocerini i drugim vinskim oblastima naše zemlje?!

Najava se uglavnom podrazumeva jer su vinari prilično zauzeti ljudi. Često u isto vreme moraju voditi brigu o vinogradima, podrumu, prodaji, nabavkama i mnoštvu drugih obaveza. Pa bi bilo i više nego korisno obavestiti ih da ste poželeli da posetite baš njih. 

Većina domaćih proizvođača ima širok portfolio. Tako ćete se na licu mesta upoznati sa osnovnim razlikama među stilovima i sortama. Takođe i sa tehnologijom i načinima proizvodnje tih vina.

Neki vinari su pak posvećeni samo jednoj sorti. Poseta takvoj vinariji bila sjajna prilika da se upoznate sa vinima različitih stilova  napravljenih od jedne sorte grožđa.

Srbija ima i regiju koja je uglavnom posvećena dvema najpopularnijim lokalnim sortama Tamjanici i Prokupcu. To je prava dragocenost, posebno kada je Prokupac u pitanju.

Domaća vina svetske reputacije ali i sva druga koja nastaju na teroaru naše zemlje zaista vredi probati. Na izvoru, tamo gde nastaju. Posvetite jedan vikend malom vinskom putovanju i siguran sam da će to iskustvo postati vaša česta praksa. Podjednako važna za kvalitet života kao recimo letovanje ili zimovanje. Sa velikom prednošću jer neuporedivo manje košta. Od svega je najznačajnije je da ćete na ovaj način upoznati posebnu vrstu vrlo inspirativnih ljudi- vinare!
Ako ste u nemogućnosti da otputujete do neke od domaćih vinarija, posetite lokalne vinoteke i wine bar-ove. Tamo rade uglavnom dobro pripremljeni i edukovani vinski profesionalci. Njihov posao je da budu spona između Vas kao potrošača i vinara.  Prodavci znaju fantastične priče koje se vezuju za vina. Inspiraciju koja ih je oblikovala, pa nekada otkrivaju tajne koje vinari ili zaboravljaju ili prosto ne žele da podele. Vredi ih čuti, sa tim pričama je vino još slađe. Verujte mi na reč…

Podeli

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *