Wine bar & Restaurant Hrastovina
Your Cart 0 items

Za vas piše Marko Marjanović

KAKO PRISTUPITI VINU?

Da odmah bude jasno! Vinu je neophodno prisupiti na potpuno drugačiji način od onog uobičajenog kada je reč o alkoholnim pićima! 

Najbitnije je da oni koji ulaze u ovu sferu interesovanja sebe ne svrstavaju u najbanalniju grupu ljudi. U one koji uživaju u pijanstvu, one koji preteruju. Njima ga ne preporučujem nikada. Da biste vino doživeli na pravi način i izbegli neprijatna iskustva potrebno je misliti otvoreno. Sa željom za učenjem i otkrivanjem nečeg novog, potrebno je razumeti priču koju vino govori.

Osim toga vino je umetnost, daleko od običnog alkoholnog pića. U to ste se  već uverili. Podjednako je važno shvatiti da se vino u kome se uživa mora posmatrati analitički. Ne samo analitički, već i istrazivački

Analitički jer je svaka boca vina na svetu drugačija, ona predstavlja samostalni mikro kosmos i jedinstveno iskustvo. Pa tako uvek oslikava specifičnosti regija iz kojih dolazi i  jasno ističe svoj karakter iskaljen u borbi postanka sa prirodom.

Takođe, potpuno individualno reaguje na spoljašnje uticaje kao i na unutrašnje procese unutar boce i razvija se na sopstveni način. Praktično, to u nekim slučajevima znači vrlo očigledne, čak drastične razlike u ukusima i mirisu. U nekima će se ogledati samo u finesama koje će moći da prepozna iskusan profesionalac. Može se desiti da, upoređujući dve boce vina od istog proizvođača, one budu potpuno različite. A iz iste su berbe i napravljene su od iste sorte grozđa.

Analizom boje vina i strukturnih elemenata (kiseline, tanina, voćosti, alkohola, slasti) razvijamo potpuno drugačiji pristup uživanja u vinu. Dotadašnji prioriteti u obliku pukog opijanja alkoholom postaju ono što jesu- banalnost! A bezgranična igra zapažanja razlika i detalja u vinima, sa druge strane, postaje savršeni užitak! Užitak kakav nam ni jedno drugo piće ne može doneti. Uživati u vinu na ovaj način zove se hedonizam.

Druga, važna stvar je razviti istraživački pristup uživanja u vinu jer u ovoj fazi zabava dobija svoj najintenzivniji efekat. Istraživanje vinskog sveta, različitosti vinskih zemalja, regiona, sorti grozđa. Različitih tehnika proizvodnje, ekoloških uticaja, tradicije, istorijskog nasleđa. Kao i međusobne kombinacije ovih fakora, vremenom postaju opsesija koja intelekualno odvaja vinoljupce od uživaoca nekih drugih pića. Istraživanje vina na ovaj način znači da godišnji odmori postaju posete vinskim regionima sirom sveta. Vikendi upoznavanje lokalnih vinarija i vinara, a provodi se pretvaraju umetničko uparivanje hrane sa vinom.  Ili pak, sledove vina uparenog sa čokoladom, kubanskim cigarama , sirevima ili drugim delicijama.

Možete li da zamislite lepši hobi?!

Marko Marjanović, Internacionalno sertifikovani somelijer

Podeli

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *